Frågor och svar om örter
Hur tillagar jag örterna?
Grundmässigt tillagas alla örter enligt samma metod:
- Lägg örterna i blöt i 60 minuter. Mängden vatten påverkas av
mängden örter receptet innehåller och vilka örter (vissa örter suger upp mer vatten)
det innehåller. Om det inte står någon vattenmängd på påsen, häll på vatten så att
örterna täcks helt och att vattnet når några cm över örterna. Vissa örter skall
inte läggas i blöt innan (se nedan).
- Örterna skall småkokas/sjuda i 40 minuter. Det är viktigt att
man inte kokar örterna för kraftigt då de aktiva substanserna då kan förstöras.
Det är också viktigt att behålla locket på vid kokningen.
- När örterna kokats i 40 minuter, skall örterna silas bort och
vätskan behållas. Det är en god ide att låta vätskan svalna lite innan du häller
upp dem i den behållare där du tänker bevara dem. Att använda tex en 1,5 liters
coca cola flaska eller en glasburk, gör det lätt att uppskatta mängden vätska, som
alltid (om du inte fått andra instruktioner) skall vara 14 dl. Detta då du helst
skall dricka 1 dl på morgon/förmiddag och 1 dl på eftermiddag/kväll, i 7 dagar (2dl
x 7 dagar = 14 dl). Får du mer eller mindre än 14 dl efter du kokat klart örterna,
se frågorn nedan.
Vad gör jag med påsen det står 10 min på?
Örterna i denna påse skall läggas till det övriga örtkoket då 10 min återstår
av kokandet, dvs då de andra örterna redan kokat i 30 min. Anledningen till att
dessa örter bara skall koka i 10 min är att de innehåller vissa ämnen som förstörs
av en för lång kokning. Kom i håg att dessa örter inte skall ligga i blöt innan.
Se också till att då du lägger till dessa örter, får ner dem ordentligt i vattnet.
Lägg sedan snabbt tillbaka locket så att inga viktiga ämnen försvinner ut med ångan.
Vad gör jag med påsen det står 0 min på?
Dessa örter skall inte kokas alls, utan då örtmedicinen är färdig kokad och silad,
lägger du till innehållet i denna påse. Gör detta medan örtmedicinen fortfarande
är varm, rör om några gånger och skaka sedan om behållaren/flaskan.
Vad gör jag med påsen med det vita pulvret i?
Dessa örter skall kokas totalt i 60 minuter. Eftersom de andra örterna bara kokar
i 40 min, behöver dessa örter förkokas separat i 20 min. Häll på 3-6 dl vatten och
koka upp innehållet i denna påse. Precis som vanligt skall de småkoka med locket
på. Se till att rör om med jämna mellanrum då pulvret ofta har en tendens till att
fastna på botten. Då de kokat i 20 min, tar du allt pulver samt vatten och häller
ner i de övriga örter. Koka nu allt tilsammans enligt de vanliga instruktionerna
(se fråga ovan).
Örterna har legat i blöt mer än 60 min, kan jag använda dem ändå?
Det är ingen fara. Blötläggningen behöver inte vara så exakt. Se bara till så att
örterna inte sugit upp allt vatten om de legat flera timmar i blöt. I så fall får
du hälla på mer vatten. Själv brukar jag efter att örterna stått 40 min i blöt,
sätta på värmen då det ofta tar 15-20 min (beror även på spisen) innan örterna börjar
koka.
Jag har kokat örtern mer än 40 min, kan jag änvända dem ändå?
Mer tveksamt. Tiden för kokning är mer noga än blötläggningstiden. Beroende på med
hur mycket du missat tiden, med 5-10 min brukar det vara ok, men inte med mer än
så. Prova att dricka en gång och se vad som händer. Känns något konstigt, sluta
dricka örterna och ring Mottagningen.
Jag glömde örterna på bordet över natten, kan jag fortfarande använda dem, eller
är de förbrukade?
Om du låtit örterna stå i rumstemperatur 2-3 timmar brukar de klara sig, annars
har de troligtvis redan börjat jäsa, särskilt om det är varmt. Örternas effekt förändras
då, och ingen vet vilken effekt de fått. Det är därför säkrast att slänga dem och
ringa till Mottagningen för att hämta nya.
Hur gör jag då jag får för mycket örtmedicin (mer än 14 dl) då allt är kokat och
klart?
Om det är så att du fått mer än 14 dl då du kokat klart örterna skall du behålla
all örtmedicin och dela upp mängden på 14 tillfällen, dvs dricka mer än 1 dl per
gång så att örtmedicinen är slut inom en vecka.
Hur gör jag då jag får för lite (mindre än 14 dl) då allt är kokat och klart
Innan du slänger örtavkoket, häll på den mängd vatten som saknas (du skall ha 14
dl)på avkoket och låt det sjunka i 5-10 min. Du behöver inte koka upp vattnet igen.
Häll sedan på detta vatten till din redan färdiga örtmedicin.
Det smakar verkligen inte gott! Kan jag blanda örtmedicinen med något annat?
Tyvärr inte. Enligt konstens alla regler skall man traditionellt dricka örterna
för sig själva. Du kan däremot dricka något annat (apelsinjuice eller liknande)
direkt efteråt. Detta blandas i magsäcken med de örter du precis druckit, men gör
inget. Anledning till att örterna skall drickas för sig själv är inte helt klart,
men alla källor, sedan örtmedicinens begynnelse, är entydiga i denna fråga. Därför
ger jag samma råd.
Jag får problem med magen då jag dricker örterna, vad skall jag göra?
Detta kan hända inledningsvis, men bör försvinna inom de två första dagarna. Om
det inte gör så, drick örterna direkt efter måltid istället, så att magen inte är
tom då du dricker örterna. Detta borde lindra/ta bort problemen. Om inte, sluta
dricka örterna och ring Mottagningen!
Det känns inte bra då jag dricker örterna, vad skall jag göra?
Fortsätt dricka örterna, men ta dem efter måltid istället. Ändra inte på dos eller
något annat. Om problemen inte försvunnit efter 1 dag, minska dosen till 1/2 dl
morgon och 1/2 dl kväll och avvakta ännu 1 dag. Är det fortfarande inte bra då,
sluta dricka örterna och ring Mottagningen!
Jag skall på semester/resa, hur gör jag med örterna?
Om vi tillsammans bestämt att du skall fortsätta dricka örterna, är det bästa sättet
att bevara örterna genom att frysa dem. Stopp in den mängd örter du skall dricka
medan du är borta i frysen natten innan i en plastflaska och på morgonen packar
du ner "isbiten". I detta tillstånd klarar örterna ofta 6-8 timmar i rumstemperatur
och betydligt längre än så i baggageutrymmet på ett flygplan. När du kommer fram
får du stoppa örterna i en frys (tex minibaren på hotellrummet)
Är örterna säkra? Innehåller de några konstiga ämnen?
Jag använder högsta kvalitet på mina örter. Dessa örter måste alla passera de hårda
regler som gäller i EU. Utöver detta använder jag en leverantör i Tyskland (SinoPhyto herbs),
som inte använder några som helst konserveringsmetoder för sina örter, vilket gör
att dessa örter är de bästa på marknaden. Det medför att örterna är lite dyrare,
men i vårt tycke värt det.
|