Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är kronisk inflammation av huden, som oftast, men inte alltid startar redan i spädbarnsåldern. 75% av alla som har atopiskt eksem har fått det innan 1 års ålder och 90% har fått det innan de är fylda 10 år. I i-länderna uppskattas att 15-20% av barnen har någon form av atopiskt eksem och 2-3% av den vuxna befolkningen.

Atopiskt eksem och astma samt rhinit/hösnuva, hänger ofta ihopa. Många patienter har alla tre tillstånd samtidigt.

I kinesisk medicin går atopiskt eksem under namnet Si Wang Feng, vilket betyder "Vind av de fyra krökningarna" , ett namn som indikerar var man ofta hittar utslagen (förutom i Infantil fasen), i de två armvecken och de två knävecken.

Behandling med kinesisk medicin är mycket framgångsrik, men då atopiskt eksem är ett envist tillstånd, får patienten räkna med en behandling som tar 3-6 månader. Självklart skall patienten redan efter några veckors behandling se framsteg, som sedan fortsätter gradvis under behandlingens gång.

Behandlingsmetoden är så gott som uteslutande örtmedicin och externa krämer/salvor/kompressorer.

Infantil fas (0-18/24 månader)

Startar ofta någon gång mellan 2 -6 månaders ålder.

Oftast är ansiktet och skalpen påverkade med vätskande utslag som kliar väldigt mycket. Detta gör att barnet ofta har svårt att sova och är mycket oroligt. Då sömnen är störd blir ofta eksemet värre och en destruktiv cykel, som kan vara svårt att bryta, uppstår.

Färre än hälften av spädbarnen blir fria från sin eksem, genom självläkning, innan 18 månaders ålder

Ett vanligt scenario är att spädbarnet får eksem som sedan läker i puberteten, för att sedan återkomma i senare delen av tonåren.

Barnfasen (18/24 månader - puberteten)

Hudutslagen lämnar ofta ansiktet och flyttar sig till armveck och knäveck, den klassiska presentationen av atopiskt eksem, samt vrister, anklar och sidan/framsidan av nacken.

Hudutslagen är nu ofta, på grund av ständig klåda och rivning, förtjockad, så kallad lichenifiering.

Ungdoms/vuxenfasen (puberteten och framåt)

Liknar barnfasen, fast hudutslagen är nu oftast ännu mer förtjockade på grund av det ständiga kliandet, samt hudutslagen har ännu en gång flyttat sig tillbaka till ansiktet, samtidigt som de sitter kvar i arm- och knävecken. Ofta sitter eksemet nu även på ovansidan av händerna.